Säkrare körning med släpvagnskontakt

Att köra släpvagn är inte det svåraste man kan göra här i livet, men det är ändå ett arbete som kräver både precision och fingertoppskänsla. Man måste hela tiden veta exakt var man har släpvagnen och huruvida den är synlig eller ej. Extra viktigt är det när man har grejer hängandes utanför vagnen, då måste man verkligen ta det försiktigt. För att lysa upp släpvagnen används en släpvagnskontakt, denna kontakt är ofta 7-polig, men det finns även 13-poliga kontakter.

Alla polerna har antingen bokstäver, nummer eller båda för att tala om vad exakt de används till.

På 7-poliga kontakter används polerna till följande:

L – vänster blinkers
54 – bromsljus
54G – dimljus
58L – vänster bakljus
58R – höger bakljus
31 – jord
R – höger blinkers

På 13-poliga kontakter finns det ytterligare 6 poler, dessa används till följande:

1 – back
4 – konstant
6 – laddning
7 – jord laddning
3 – konstant jord
2 – data

Släpvagnskontakten används med andra ord huvudsakligen till att ge ljus till släpvagnen. Kontakten har dock andra syften, detta är att hjälpa till med själva styrningen och ge försörjning till andra elförbrukare. Vilken typ av släpvagnskabel som man ska använda beror på vad själva dragfordonet har för utgång och vart det är tillverkad någonstans.

Det finns 3 olika regionala släpvagnskontaktsvarianter, en europeisk, en nordamerikansk och en australiensisk variant. Den största skillnaden mellan de tre regionala kontakterna är vilken spänning (volt) de har. De europeiska modellerna är 24 volt, medan nordamerikanska är 12 volt. De australiska kablarna finns både med 12 volt och 24 volts spänning, detta eftersom det är vanligt att fordon importeras både från Europa och Nordamerika, då krävs det att kablarna klarar av båda spänningarna.

Vare sig man kör med en europeisk, nordamerikansk eller australiensisk släpvagnskabel så är faktumet att körningen blir säkrare med kabeln insatt. Inte nog med att släpvagnens alla ljus fungerar och därmed kan varna bilar bakom när man bromsar eller ska svänga, den är också ett stöd vid styrning.